Savremeniji od najsavremenijih

Bez autora
Oct 19 2011

Fijatova fabrika u Kragujevcu biće savremenija od kompanije Fijat auto Poljska u poljskom gradu Tiki, koja je najveća Fijatova fabrika u Evropi i jedna od najsavremenijih Fijatovih fabrika uopšte. U kompaniji Fijat auto Poljska automatizovano je 80 do 90 odsto proizvodnje u svim pogonima, a na svakoj proizvodnoj liniji instalirano je između 50 i 60 robota. Proizvodnja će na istovetan način biti automatizovana i u kragujevačkoj fabrici, s tim što će u njoj biti instalirani roboti najsavremenije generacije, te će otuda ona biti modernija ne samo od one u Poljskoj, nego i od svih ostalih Fijatovih fabrika na svetu. Kompanija Fijat auto Poljska formirana je 1992. godine, kada su ugovor o njenom osnivanju potpisali Vlada Poljske i tadašnji menadžment Fijata. Od tada do danas u zajedničkoj kompaniji Fijata i poljske države proizvedeno je više od devet miliona automobila, od čega je više od polovine izvezeno širom sveta. Prošle godine u fabrici Fijat u Poljskoj proizvedeno je 500.000 automobila. U toj Fijatovoj kompaniji trenutno se proizvode četiri modela, i to „fijat 500“, starija verzija „pande“, „lančija y“ koja se u Americi prodaje pod firmom Krajslera i „ford K“ koji se ovde izrađuje u saradnji Fijata i Forda.

Savremeniji od najsavremenijihFijatova fabrika u Kragujevcu biće savremenija od kompanije Fijat auto Poljska u poljskom gradu Tiki, koja je najveća Fijatova fabrika u Evropi i jedna od najsavremenijih Fijatovih fabrika uopšte.

U kompaniji Fijat auto Poljska automatizovano je 80 do 90 odsto proizvodnje u svim pogonima, a na svakoj proizvodnoj liniji instalirano je između 50 i 60 robota.

Proizvodnja će na istovetan način biti automatizovana i u kragujevačkoj fabrici, s tim što će u njoj biti instalirani roboti najsavremenije generacije, te će otuda ona biti modernija ne samo od one u Poljskoj, nego i od svih ostalih Fijatovih fabrika na svetu, rečeno je novinarima svih srpskih redakcija, koji su početkom ove nedelje boravili u dvodnevnoj poseti kompaniji Fijat auto Poljska u gradu Tiki u neposrednoj blizini Krakova.

Kompanija Fijat auto Poljska formirana je 1992. godine, kada su ugovor o njenom osnivanju potpisali Vlada Poljske i tadašnji menadžment Fijata. Od tada do danas u zajedničkoj kompaniji Fijata i poljske države proizvedeno je više od devet miliona automobila, od čega je više od polovine izvezeno širom sveta. Prošle godine u fabrici Fijat u Poljskoj proizvedeno je 500.000 automobila. U toj Fijatovoj kompaniji trenutno se proizvode četiri modela, i to „fijat 500“, starija verzija „pande“, „lančija y“ koja se u Americi prodaje pod firmom Krajslera i „ford K“ koji se ovde izrađuje u saradnji Fijata i Forda. Direktor kompanije Fijat auto Poljska Zdislav Arlet rekao je juče srpskim novinarima da je u toj Fijatovoj kompaniji dostignut takav nivo kvaliteta da ga kontrolišu i sami zaposleni.

- Nemamo eksternu kontrolu kvaliteta, već kvalitet proizvoda fabrike kontrolišu naši zaposleni - rekao je Arlet i poručio da će poljska fabrika pružiti svu stručnu i svaku drugu pomoć kolegama u Kragujevcu. U kompaniji Fijat auto Poljska trenutno su na obuci dvojica mladih inženjera kompanije Fijat automobili Srbije iz Kragujevca - Igor Zoranović i Nenad Lučić. Oni su novinarima rekli da će na obuci u Poljskoj ostati od godinu i po do dve godine, te da će sva stečena znanja nakon obuke u Poljskoj primeniti u kragujevačkoj fabrici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik